Det är mycket man vill göra med sitt hem. Dock är det inte alltid enkelt att veta om man ska göra arbetet själv eller anlita någon för det. Det är trots allt ganska viktigt att det blir utfört på ett korrekt sätt i slutändan. Man vill nämligen att hemmet ska se perfekt ut. Något som inte alltid är enkelt att få till, oavsett om man gör arbetet själv eller inte. Dock är det något som verkligen kan påverka hur man upplever sitt hem i slutändan. Man ska helt enkelt se till att man verkligen väljer rätt inredning och design.

Allt ska passa för en själv och det är också grunden för allt arbete man vill göra i hemmet. Det gäller nämligen att verkligen inte missa den här biten. För genom att ta fram det man vill göra och få en översikt över det, blir arbetet också enklare. Om man tänker på golv, är det dock väldigt vanligt att man gör arbetet själv. Det är nämligen inte svårt för den som är lite händig. Dock kräver det en del verktyg för att det ska bli korrekt. Framförallt behöver man en såg och ett startsett för golv. Dessa innehåller distansklossar och lite andra verktyg. 

Lägga golv själv eller överlåta arbetet till någon annan

Funderar man på att lägga nytt golv, kan det vara bra att tänka över vad man kan göra själv. Först och främst ska man även tänka på att välja rätt golv. Det är viktigt att man tänker på att det tar tid och energi att lägga ett golv på rätt sätt. För det ska göras enligt ett visst mönster, där skarvar inte får vara för nära varandra. Därför tar det tid att lägga golv själv men det är något som de allra flesta klarar av att göra. 

Det är nämligen inte svårare än att man klickar ihop golven. Även om det finns golv som ska limmas är det vanligaste numera att golven bara klickas ihop. På det här sättet kan man enkelt lägga ett golv med små svårigheter. Dock krävs det som sagt att man sågar till bitar för att skarvarna inte ska vara för nära varandra. Man vill trots allt inte köpa ett golv för att sedan lägga det fel. Det är nämligen inget som gör att man får ett golv som håller. Om man känner sig osäker på det hela, kan man börja själv och överlåta arbetet till någon annan om man inte klarar av det. 

Golven är enkla att lägga själv 

De flesta som försöker att lägga golv själva klarar av det. Det är nämligen inte svårt men kräver att man är noggrann och följer instruktionerna som medföljer. Dessutom är det viktigt att man ställer frågor om underlag och annat när man köper golvet. För att verkligen vara säker på att man faktiskt gör rätt. 

Exempelvis ska det finnas en barriär mellan betonggolv och laminat. För att skydda från fukt och annat. Vilket är något som man ska tänka på när man ska lägga golv själv. 

Olika sorters golv

Tack vare ett brett utbud av golv på marknaden kan det vara svårt att even vilket man ska välja. Alla golv är bra till olika ändamål och anpassade efter olika omständigheter. Känner man sig osäker på vilken typ man ska välja kan det vara bra att rådfråga en expert. Golvet är en stor del av hemmet och därför är det viktigt att det görs på rätt sätt.

Ett av de vanligaste alternativen är ett parkettgolv. Anledningen till att parkettgolv är så populära är flera anledningar. Dels så är det en golvtyp med hög standard som är tysta och sköna att gå på. Dessutom finns det oändligt med variationer att välja mellan när det gäller parkettgolv. De kommer i olika färger och utföranden, vilket gör att det finns något för alla. Skulle parkettgolvet bli slitet kan man dessutom slipa och lacka om det. Då återställer man enkelt golvets utseende till i princip nytt.

En annan golvtyp är laminatgolv. Även dessa är mycket populära tack vare sin hållbarhet och mångsidighet. Laminatgolvet får sitt utseende från ett tryckt papper på ovansidan. Tack vare detta finns inga gränser för hur ett laminatgolv kan se ut. Välj mellan trä, kakel, betong eller olika färger och mönster. Bara fantasin sätter gränser. Laminatgolv görs ofta som klickgolv, vilket gör det till ett mycket enkelt golv att lägga själv. Man hakar fast plankorna i varandra och klickar fast dom. Även parkettgolv följer samma princip när det ska läggas.

Det klassiska trägolvet är en annan typ, som idag blir mer och mer ovanlig. Ett massivt trägolv är en exklusiv golvtyp som kan kosta en hel del. Kostnaden avgörs av vilket träslag man väljer, men är i regel dyrare än parkettgolv exempelvis. Äkta trägolv är mycket hållbara, vilket gör det till en bra investering. Speciellt om man är frusen om fötterna, då trägolv är varma och sköna att gå på. Vill man fräscha upp sina trägolv kan man helt enkelt slipa dom, för att återställa dess forna glans. En mer miljövänlig och ekonomisk lösning än att lägga ett helt nytt golv!

Att tänka på 

Självklart finns det saker man måste tänka på om man ska lägga golv själv. Man måste vara noga med att undersöka vilken typ av golv man ska använda sig av. Då gäller det att både ta hänsyn till funktion och utseende. Man vill självklart att golvet ska vara snyggt och passa in i stilen på resten av hemmet. Samtidigt är det viktigt att man väljer ett golv som man klarar av att lägga själv utan erfarenhet. De golv som är enklast att lägga är oftast laminatgolv eller parkettgolv, så kallade klickgolv. 

Du måste även vara noga med att mäta upp ytan där golvet ska läggas. Det är viktigt att man köper tillräckligt med golv som räcker till hela ytan. Mät därför upp hur många kvadratmeter rummet är där golvet ska ligga. Sedan ser du till att köpa lika många kvadratmeter av golvet du valt. När du köper golvet är det bra att lägga till några kvadratmeter extra. Ofta blir det lite spill när golvet läggs, som gör att det kan behövas lite extra. Det är alltid tråkigt att inse på slutet att golvet inte kommer räcka till hela ytan. Speciellt om golvet har en lång leveranstid så man får leva med ett halvfärdigt golv under en längre tid. Se därför till att mäta och planera noggrant innan du sätter igång med golvläggningen!