Blommor är ett naturligt inslag vid begravningar. Man brukar säga att mycket går att säga med blommor istället för med ord. En begravning är en minnestund och ett sista farväl till någon som har gått bort. Ofta hade man någon typ av relation till personen som ska begravas. Och känner därför att man på något sätt vill säga adjö till personen på begravningen. 

Det finns många sätt att visa omtanke vid en begravning. Dels är det vanligt att man som deltagare lägger så kallade begravningsblommor omkring eller på kistan. Dessa blommor har ingen typisk utformning eller färg utan det kan variera väldigt mycket. Det kan vara enklare blommor så som en enkel ros eller stora vackra blomsterbuketter som en florist har utformat.

I Stockholm finns det många olika aktörer som arbetar med att skapa blomsterbuketter lämpade för begravningstillställningar. Vidare finns det även företag i Stockholm som arbetar med att leverera begravningsblommor. Man beställer då blommorna innan begravningen och meddelar företaget om man har några önskemål för hur blomsterbuketterna ska utformas. Att skapa speciella begravningsbinderier är ett stort ansvar och det görs ofta med stor omtanke. 

Inför en begravning är det vanligt att man använder sig av en begravningsbyrå som är med och fixar allt det praktiska inför begravningen. Begravningsbyråer i Stockholm brukar kunna hjälpa till att bistå med blommor eftersom de har goda kontakter inom branschen. Ibland kan begravningsbyrån inte själva kan bistå med blommor till begravningen. Då brukar de alltid kunna hjälpa till och rekommendera en florist som arbetar med begravningsblommor. 

I de flesta blomsterbutiker i Stockholm brukar man kunna beställa blomsterarrangemang i många olika utformningar, även för begravningar. Förutom vanliga blomsterbuketter brukar man även kunna beställa kransar som är ett väldigt fint komplement till blommorna vid begravningskistan. 

Att man som deltagare på en begravning tar med sig blommor till begravningen är en väldigt gammal tradition. En tradition som har funnits sedan början av 1600 – talet. Anledningarna till varför man började ta med sig blommor till begravningar är många. Bland annat så upplevs blommor ofta som väldigt fina och de flesta blommorna doftar väldigt gott. Det kan hjälpa och underlätta för den tunga sorg som man som besökare vid en begravning kan känna.

Begravningsblommor i Stockholm finns i många olika prisklasser. Med just begravningsblommor brukar inte priset vara det allra viktigaste. Utan det är viktigt att man känner sig nöjd med blommorna och att de känns naturliga att placera vid kistan. Kanske hade den bortgångna personen någon favoritblomma eller favoritfärg. Det kan då vara ett trevligt inslag att ha med några blommor av just den sorten eller färgen i blomsterarrangemangen. Som tidigare nämnt finns det begravningsblommor i Stockholm i många olika utformningar. De enklare buketterna är i regel något billigare än de mer avancerade buketterna.

Utöver själva blommorna är det vanligt att man lämnar någon typ av hälsning till den bortgångna. I begravningssammanhang brukar man kalla det för ett sorgband. Det är ett band som man sätter i blommorna där man kan skriva en sista avskedshälsning. Företag i Stockholm som säljer begravningsblommor brukar även sälja sorgband som man kan fästa i blommorna.

Att tänka på när det gäller begravningsblommor i Stockholm

Det viktigaste när man köper begravningsblommor i Stockholm är att man själv blir nöjd med dom. Eftersom det är ens sista hälsning till den bortgångna vill man inte att det ska kännas fel. Se därför till att du väljer de blommor som känns rätt för just dig. 

Det kan även vara svårt att veta vilken typ av blommor man ska välja. Då kan det vara bra att rådfråga sin florist. De kan ofta ge fina exempel och förslag på olika sorters begravningsblommor. Så att du sedan kan välja de du tycker bäst om.