Något som blivit alltmer populärt både i Sverige och i resten av världen är olika varianter av Automower®. Framförallt för att det finns få sysslar som människor avskyr så mycket som att behöva klippa gräset. Vilket kanske kan kännas konstigt men om man tänker efter, är det en syssla man själv inte direkt uppskattar. Man ska dock inte tro att det inte finns undantag, en del människor har inget emot att spendera sin semester med att klippa gräset. Däremot finns det många som hellre skulle vilja spendera sin semester i en hängmatta eller på en strand.

Det här har också gjort att Automower® har blivit väldigt populära och dessutom är de mycket enklare att använda nu än vad de var förr. Främst för att man har fått bort alla barnsjukdomar som fanns när robotgräsklipparna precis lanserades. Framförallt har man också gjort Automower® mer tillgängliga och de kostar inte heller lika mycket som förr.

Man får med en Automower® flera fördelar som man kanske inte tänker på. Framförallt håller den gräsmattan klippt utan att man själv gör något. Sedan är det relativt enkelt att sköta om en robotgräsklippare och en person kan spara många timmars arbete med en sådan.

Installation av Automower®

När man väl har köpt en Automower® så måste den också installeras och det är faktiskt inte så svårt. Däremot så rekommenderas det att man låter butiken man köpt den från att även installera den. Något som faktiskt underlättar livet väldigt mycket om man aldrig har installerat en robotgräsklippare. För det kan ta ett par timmar att kalibrera den och lägga ut ledningarna längst hela gräsmattan.

Så om man har möjligheten, ska man låta butiken ta hand om installationen då de har en mycket större erfarenhet av detta. Vilket man inte ska underskatta då man själv troligtvis måste spendera en massa tid på något de gör mycket snabbare. Man ska därför se om det finns en möjlighet att faktiskt låta butiken ta hand om installationen.

Sedan får man inte glömma bort att det finns skillnader mellan olika modeller av Automower®. Något som gör att en del modeller är enklare och andra svårare att installera. Man får helt enkelt läsa igenom manualen för den modell man tänkt sig att köpa.

Genom att göra det får man också en bättre bild av hur man faktiskt installerar robotgräsklipparen på ett korrekt sätt. Men grundprincipen mellan olika modeller skiljer sig faktiskt inte speciellt mycket åt.

Hur installerar man en Automower®?

Om man tänker sig att man ska installera sin robotgräsklippare så finns det en del moment. Grundprincipen är dock att man placerar ut ledningar längst med utkanterna av ens gräsmatta. Dessa hindrar robotgräsklipparen från att åka över dem. Så att den aldrig åker in på grannens gräsmatta utan att den håller sig på ens egen. Vilket faktiskt är relativt viktigt så att man vet att det inte försvinner.

Sen finns det en del moment till som dock skiljer sig markant mellan olika robotgräsklippare. Moment som främst handlar om att kalibrera maskinen.

Att tänka på

Det finns flertalet saker att tänka vid installation av Automower®. Kan man göra det själv så bör man göra det mycket noggrant. Detta för att man med all förmodan inte har gjort det många gånger. Att installera en Automower® själv kan spara dig pengar. Däremot är det inte säkert att resultatet blir lika bra som när en erfaren installatör gör det. Låter du ett proffs sköta installationen åt dig försäkrar du dig om att allt går rätt till. Du sparar visserligen tid men det kostar däremot.

Att välja rätt modell

Den finns mängder av olika tillverkare och modeller av robotgräsklippare på marknaden. Därför kan det vara svårt att veta vilken man själv ska välja när du ska köpa en. De mest populära robotgräsklipparna är just Husqvarnas Automower. De vinner ständigt tester och utses om och om igen till de bästa. Men även här finns det mängder med modeller att välja mellan.

Först och främst behöver man komma fram till vad man faktiskt behöver. Hur stor gräsmatta är det meningen att din Automower ska klippa? Olika modeller klarar att klippa olika stor yta. Därför är det viktigt att du väljer en som klarar av hela din gräsmatta.

Hur din gräsmatta ser ut spelar också roll när det kommer till att välja Automower. Har man mycket branta backar eller en ojämn gräsmatta kan vissa modeller få det svårt. Då måste man se till att man skaffar en som är anpassad efter svårare terräng.

Det kan verkligen vara en djungel, därför är det ofta bra att ta hjälp av en expert. De har ofta mer kunskap om de olika modellerna och kan rekommendera den som passar dig.

Automower svart gräs